Fakt

Jak usmażyć karpia?

  A A A

fot. Katarzyna Naworska / newspix.pl

Jak przyrządzić pysznego świątecznego karpia, a później odgrzać go tak, żeby był smaczny i zdrowy? Specjaliści nie mają wątpliwości: smak tej ryby zależy też od tego, na czym ją usmażysz!

Olej słonecznikowy, rzepakowy, palmowy, oliwa z oliwek, a może masło? Na sklepowych półkach aż roi się od produktów do smażenia. Jak jednak twierdzą dietetycy, mało kto zdaje sobie sprawę, do czego i w jaki sposób powinniśmy ich używać. Takie wskazówki przydadzą się szczególnie przed świętami, kiedy całe dnie przyrządzamy wigilijne smakołyki. Eksperci uważają, że do smażenia karpia, pierogów oraz innych potraw warto wybrać olej rzepakowy lub odpowiednią oliwę z oliwek, unikajmy za to smażenia na maśle, bo to nie jest zdrowe.

– Tradycyjne masło średnio nadaje się do smażenia – mówi Dominika Stefankiewicz (27 l.) dietetyk medyczny z Gdańska. – Jeśli już koniecznie chcemy na nim smażyć, wybierzmy dostępne już w sklepach tzw. masło klarowane.

NA CZYM SMAŻYĆ:

Olej

Do smażenia najlepiej wybrać olej rzepakowy, bo jest najzdrowszy i najlepiej znosi wysokie temperatury. Można smażyć również na oleju sezamowym, unikajmy oleju palmowego, bo ma bardzo dużo tłuszczów nasyconych

Oliwa

Nie wszystkie jej rodzaje nadają się do smażenia. Jeśli chcesz to sprawdzić, wlej na rozgrzaną patelnię kropelkę oliwy. Jeśli zacznie skwierczeć to znak, że nadaje się jedynie do potraw na zimno

Masło

Nie powinniśmy na nim smażyć. Można co najwyżej lekko je podgrzać, bo zawarte w nim białka ulegają zwęgleniu podczas smażenia, przez co tworzą się rakotwórcze substancje. Do podsmażania warto wykorzystać masło klarowane

Polecamy wydanie internetowe Fakt.pl:
Rewolucja w przedszkolu: Sprawdzają rodzicom odciski palców!
oceń
6
0
Podziel się
 

Opinie

Ocena: 0 [0]
~Robisssss [2012-12-21 07:54]

Zanim zabiję karpia, najpierw wydłubuje mu oczy, żeby tak na mnie nie patrzył tym swoim błagalnym wzrokiem. Następnie odcinam pyszczek, żeby nie otwierał go jak przy modlitwie. Taki widok potrafi mnie wzruszyć, a nie jest to najlepszy na to moment. Potem odcinam skrzela, bo gdy falują nie mogę się skoncentrować. Karpia kładę na deskę a ogon wkręcam w imadło. Karp w tym momencie jest przygotowany do właściwej ceremonii. Dobrze naostrzonym nożem, powoli, metodycznie podcinam podgardle i zmierzam w kierunku grzbietu. Powstaje taki krwawy naszyjnik. Karp niestety długo się wykrwawia, więc czas umilam sobie śpiewem kolend.. Gdy karp już się nie rusza przecinam kręgosłup, odcinam głowę, wyrzucam bebechy kotu, a nóż oblizuję.

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~tt [2012-12-21 07:27]

przecież widać ze to pstrąg!!!

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~nieperfekcyjna pd [2012-12-21 07:19]

Przede wszystkim skoro mowa o karpiu, to dlaczego na patelni jest inna ryba niż karp? a poza tym, każdy smaży karpia na czym uważa - święta mamy raz w roku, ja wybrałam masło klarowane i jest to najsmaczniejszy karp chociaż może nie dietewtyczny. Jak ktoś chce się odchudzać w Święta to niech go sobie ugotuje na parze! Wesołych świąt i smacznego karpia :)

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~Admin [2012-12-21 07:17]

haha ... Artykuł o Karpiu a na talerzu Pstrag :)

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~jarek [2012-12-21 07:13]

tak jak na zdjęciu to smażyłem karpia jak miałem 15 lat.kroi się na dzwonki-dzwonki na połowe,robi się większe frytki,moczy kilka godzin w mleku.trochę posypać przyprawy,otoczyć w mące i na gorący olej.pychota

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~mona [2012-12-21 07:13]

to na patelni to jest pstrąg a nie karp, tak gwoli ścisłości

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~paszeko [2012-12-21 07:10]

gorole nie wiedza na czym smazyc karpia...tylko na masle!i obtoczony w mace!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~as [2012-12-21 07:09]

karp ma to do siebie , ze smierdzi mułem. Ja mocze karpia w mleku z tymiankiem 12 godzin potem ukladam w naczyniu żarodpornym ukladam marchew , cebule, seler, por, pietruche obsypuje rodzynkami i zalewam smietana 160 piekarnik na 30 minut.Gdy warzywka sa miekkie miksuje je z ta smietanka tymiankowa na talerz wykldam karpie i przykrywam tymi wqarzywkami jak pod pierzynka

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~pigwa [2012-12-21 07:09]

dietetyk lat 27 - jakiś "autorytet"??? od zawsze karpia smażono na maśle. każda gospodyni ta, która już zeszła z tego świata i te które mają po lat 60/70 i więcej dobrze wiedzą że masło do smażenia jak najbardziej się nadaje. ale aby masło użyć do smażenia trzeba wytrącić z niego substancje białkowe(zawartość tłuszczu w maśle tradycyjnie zrobionym sięga 70-80% reszta to coś co trzeba wyklarować). aby podnieść zawartość tłuszczu do 100%. jak to zrobić stare gospodynie wiedziały nowe najlepiej potrafią robić zupki chińskie i odgrzewać zapiekanki.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~No capisco [2012-12-21 07:09]

Naczytałem, naczytałem się i dalej nie wiem jak usmażyć karpia....

odpowiedz

Ocena: -1 [1]
~ryba [2012-12-21 07:08]

kto smazy rybe bna masle? ja od wiekow karpia smaze na oleju rzepakowym i to z L tloczenia

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~wędkarz [2012-12-21 07:07]

Na zdjęciu to chyba jakaś nowa odmiana karpia :)

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Katowicer [2012-12-21 07:06]

Eksperci od 7 boleści. Slonski richtich karp ino na masle. Tak było do wieków. Filozofy- smarzcie se sami na tych olejach hehe

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Robisss [2012-12-21 07:06]

Zanim zabiję karpia, najpierw wydłubuje mu oczy, żeby tak na mnie nie patrzył tym swoim błagalnym wzrokiem. Następnie odcinam pyszczek, żeby nie otwierał go jak przy modlitwie. Taki widok potrafi mnie wzruszyć, a nie jest to najlepszy na to moment. Potem odcinam skrzela, bo gdy falują nie mogę się skoncentrować. Karpia kładę na deskę a ogon wkręcam w imadło. Karp w tym momencie jest przygotowany do właściwej ceremonii. Dobrze naostrzonym nożem, powoli, metodycznie podcinam podgardle i zmierzam w kierunku grzbietu. Powstaje taki krwawy naszyjnik. Karp niestety długo się wykrwawia, więc czas umilam sobie śpiewem kolend.. Gdy karp już się nie rusza przecinam kręgosłup, odcinam głowę, wyrzucam bebechy kotu, a nóż oblizuję.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~ax [2012-12-21 07:01]

ZŁY TYTUŁ--->NA CZYM USMAŻYĆ KARPIA bo w artykule zero porad -jak usmażyć karpia :)a przed wigilią przydały by się takie porady.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~POlewka :D [2012-12-21 07:00]

jak usmazyc karpia a na obrazku pstrąg jest pokazny ale farsa :D

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~znafffca tematu [2012-12-21 06:59]

po pierwsze na zdjęciu to nie jest karp, po drugie kuchnia gazowa na łączeniach brudna. Jakaś baba brudas, szok.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~ha [2012-12-21 06:59]

skoro mowa o karpiu to dlaczego na zdjęciu jest pstrąg?

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~fidodido [2012-12-21 06:57]

Już jest ten koniec świata? bo nie wiem ale mam za to cholernego kaca idę dalej pić...

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~karaś [2012-12-21 06:56]

Ja zamiast karpia, to wolę sobie świeżej cipki posmakować i wylizać.

odpowiedz

magazyny

dzienniki

Internet

Internet

Internet

Usługi

Wyszukiwanie wiadomości z konkretnego dnia

Poprzedni miesiąc Następny miesiąc Grudzień 2014
pn wt śr cz pt sb nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4