Fakt

7 sekretów pysznego grilla!

  A A A

fot. PAP / Paweł Supernak

Poznaj 7 sekretów udanego grillowania. Jeśli nie wiesz, jak zabrać się za pichcenie na ruszcie, przeczytaj ten artykuł.

Majówkę czas zacząć wielkim grillowaniem. Pogoda jest jak na zamówienie, a na świeżym powietrzu nic lepiej nie smakuje, niż soczysta kiełbaska czy karczek z grilla. Trzeba jednak wiedzieć, jak je zrobić.

Zanim zaczniemy grillowe szaleństwo, upewnijmy się, że jesteśmy do niego dobrze przygotowani. Nie wystarczy sam grill. Trzeba jeszcze wybrać podpałkę, odpowiedni węgiel, który nada smak naszym potrawom i przygotować mięsiwa. Nie każdy ma jednak tyle szczęścia, że spędza długi weekend poza miastem. Jeśli chcemy grillować na balkonie, to pamiętajmy przede wszystkim o sąsiadach, którzy z pewnością nie będą zachwyceni zapachem dymu. Dlatego jedynym bezpiecznym rozwiązaniem będzie w tym przypadku użycie grilla elektrycznego. Jednak niezależnie od tego, czy przyrządzamy potrawy na grillu elektrycznym czy standardowym, przygotowanie potraw wymaga kilku zabiegów. Jakich? Oto siedem sekretów dobrego grillowania.

1. Węgiel drzewny

Do grillowania powinniśmy używać jedynie specjalnie do tego przeznaczonego węgla drzewnego (brykietu) lub drewna drzew liściastych. W żadnym przypadku nie należy rozpalać grilla z kartonów, gazet, dykt, malowanego czy lakierowanego drewna.

2. Używajmy specjalnych podpałek

Do rozpalenia grilla przy użyciu specjalnie do tego celu przeznaczonych podpałek lub drobnych drewienek pochodzących z drzew liściastych.

3. Mięso pieczemy na wolnym ogniu

Pamiętajmy, aby mięsa nie grillować w zbyt dużym ogniu. Wtedy po prostu nam się spali i z pysznego obiadu nic nam nie zostanie oprócz spalonych resztek.

4. Używajmy aluminiowych tacek

Nie kładźmy mięsa bezpośrednio na ruszt, tylko na aluminiowych, specjalnie do tego przeznaczonych tackach. Można je kupić w supermarketach lub sklepach specjalistycznych, kosztują od 3 do 10 zł.

5. Nie pieczmy zbyt długo

Ważne aby mięsa i innych produktów np. warzyw nie piec zbyt długo. Długotrwała obróbka termiczna powoduje, że potrawy stają się ciężkostrawne, suche, mają małe wartości odżywcze.

6. Marynujmy mięso przed grillowaniem

Mięso warto zamarynować przed grillowaniem przez czas kilku godzin. Dzięki temu mięso stanie się bardziej kruche a czas pieczenia będzie krótszy.

7. Pamiętajmy o warzywach

Z grilla jest nie tylko smaczne i zdrowe mięso, ale również warzywa. Są zdrowe, lekkostrawne, a poza tym zawierają witaminy o działaniu przeciw utleniającym, które zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników.

Polecamy wydanie internetowe Fakt.pl:
To było samobójstwo i dzieciobójstwo w jednym. NOWE FAKTY
oceń
17
4
Podziel się
 

Opinie

Ocena: -13 [19]
~mm [2012-04-30 08:42]

ja nigdy nie grilluje, ja opiekam wiec nie interesuja mnie wasze sekrety

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~Misia66 [2012-04-30 08:51]

Dziękuję bardzo przydatne rady co do grillowania :)

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Ada [2012-04-30 08:55]

Jaka powinna być zdrowa dieta, która przyspieszy metabolizm - przede wszystkim powinniśmy nie odczuwać na niej głodu, powinniśmy na niej normalnie jeść, nasz organizm powinien otrzymywać niezbędne witaminy, minerały, powinna być łatwa w przygotowaniu i szybka w działaniu a przede wszystkim bezpieczna zdrowa i skuteczna. Tylko czy istnieje ?.Myślę że tak. Zróbcie tak jak ja a znacznie podniesiecie poziom przemiany materii przez co schudniecie bez efektu jojo wystarcz zapoznać się z nią ( kalorie-zdrowia.pl ) gorąco polecam.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: -1 [1]
~Ewa [2012-04-30 08:55]

Jedzenie to przyjemność, teraz nie musisz z niego rezygnować aby schudnąć. Jesz i chudniesz i tak tydzień po tygodniu tracisz średnio 1,5 kg. Pomyślisz sobie że to bzdura. Skoro tak to dlaczego to czytasz. Zainteresowało cię to. Wiec do finału zastosuj i uwierz że to możliwe kalorie-zdrowia.pl tłuszcz nie ma szans. Pamiętaj jesz i chudniesz, jesz i chudniesz, jesz.....

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +1 [1]
~lej_to [2012-04-30 08:56]

,,Jednak niezależnie od tego, czy przyrządzamy potrawy na grillu elektrycznym czy standardowym, przygotowanie potraw wymaga kilku zabiegów. Jakich? Oto siedem sekretów dobrego grillowania". A jednak trzy pierwsze punkty grilla elektrycznego nie dotyczą...

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~Rajmund [2012-04-30 08:56]

Same teksty bez wyjaśnień..... bez sensu... z większością można polemizować ....

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~1505 [2012-04-30 08:59]

stefi przeczytałes to ? ;d

odpowiedz

Ocena: +3 [3]
~angielski parobek [2012-04-30 09:02]

do każdej kiełbaski butelka wódki, najlepiej 0.7

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~Bzdet [2012-04-30 09:17]

Takie rady to... Co to ma być? Poradnik dla ułomów?

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~glirr [2012-04-30 09:29]

ktoś temu redaktorzynie za to zapłacił ? dramat a nie rady

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~w qpie razniej [2012-05-03 20:15]

z czym najlepiej smakuje grilowana kaczka ?

odpowiedz

magazyny

dzienniki

Internet

Internet

Internet

Usługi

Wyszukiwanie wiadomości z konkretnego dnia

Poprzedni miesiąc Następny miesiąc Listopad 2014
pn wt śr cz pt sb nd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30