Fakt

Groźna bakteria atakuje Europę. Zobacz, jak jej uniknąć

  A A A


Niebezpieczne warzywa

1. Jak długo bakteria może przetrwać na warzywach?
Nie wiadomo, to będą badać specjaliści. Ale w laboratorium w temperaturze 0 st. potrafi przeżyć rok.

2. Czy zarazek wnika do warzywa?
Nie. Pozostaje na skórce.

3. Czy można bez obaw jeść polskie ogórki?
Tak. Zarazy na nich nie ma, ale też trzeba je myć, i myć ręce, kiedy je przygotowujemy.

4. Po czym poznać, że warzywa są skażone?
Nie można tego rozpoznać.

5. Czy w polskich sklepach są hiszpańskie ogórki?
Najprawdopodobniej nie. Tak zapewniają nasze władze

Jak uniknąć zakażenia?

1. Czy wystarczy polać warzywa wrzątkiem, by zabić zarazki??
Bakteria ginie po 20 minutach w 60 stopniach Celsjusza, więc warzywa trzeba dokładnie myć. A ogórki dodatkowo obrać. Jeśli się da, np. pomidory, najlepiej sparzyć. Dokładnie myć ręce. Zmywać także noże, deski czy naczynia, na których kładliśmy je przed obróbką – na EHEC zabójczo działają wszelkie środki czystości.

2. Jak rozpoznać, że woda ma 60 stopni?
Wystarczy woda tak gorąca, że cofamy dłoń.

3. Czy żel do mycia rąk zabija bakterię?
Tak, jeśli zawiera środki dezynfekujące.

4. Czy można antybakteryjnym żelem umyć ogórka?
Można.

5. Czy częste mycie rąk chroni przed bakterią?
To podstawa! Mycie rąk po wyjściu z toalety, po przyjściu do domu, przed przygotowaniem posiłku i przed jedzeniem to najskuteczniejsza linia obrony.

Polecamy w wydaniu internetowym fakt.pl:
Dieta cud. Jesz i chudniesz

tw
poprzedniapoprzednia 1 2 z 2
oceń
0
0
Podziel się
 

Opinie

Ocena: 0 [0]
~ppp [2011-06-09 12:54]

Zamiast pisywać podbechtujące wpisy, i rozpowszechniać nienawiść między narodami i grupami społecznymi: myjcie ręce przed, po i zamiast, i jedzcie / pijcie tylko produkty przegotowane (70 stopni / 10 minut). Nie dajcie się podpuszczać agentom . Jakby się kto pytał: po niemiecku żyd to Jude, a po polsku podbechtywanie to podjudzanie.

odpowiedz

Ocena: -4 [6]
~o [2011-06-04 14:43]

Bardzo dobra bakteria! Atakuje tylko Niemców i tych co w Niemczech.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: -1 [1]
~roni [2011-06-04 15:49]

nie trzeba nic jeść żeby się zarazić bakterią wystarczy mieć brudne nie myte dłonie a najlepiej walnąć setę pod ogórka i po bakterii

odpowiedz

Ocena: -3 [3]
~Jacek [2011-06-04 15:44]

Szwabski syf rozchodzi się po Europie.

odpowiedz

Ocena: -1 [1]
~miki1953 [2011-06-04 15:41]

Dziwią się Niemcy - ale dlaczego??? Przecież odchody zwierzęce a także i ludzkie leją na pola wielkimi beczkami a śmierdzi wtedy aż drapie w nosie.Co jesień jestem świadkiem takiego wylewania na pola na uprawy.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~jambalayah [2011-06-04 15:39]

a moze to odwet za smierc bin ladena ?ta cala bakteria ?

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~L [2011-06-04 15:33]

Nie bądź Niemcem myj ręce

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~aaaaaaaaa [2011-06-04 15:18]

wlasnie patrz punkt 2 tez tak myslalem,ze to od szczochow i gowna niemcy leja na pola tego ze az nos wykreca ich np. ogorki gdy sa zrywane to sa fioletowe od tej chemii naturalnej dopiero nabieraja koloru zielonego w transporcie

odpowiedz

Ocena: +8 [8]
~ania [2011-06-04 15:03]

Kiedyś się szło przez pola i sady, zrywało się co popadnie i jadło prosto z krzaka czy z drzewa. Owoce i warzywa były niekształtne i z robaczkami... Teraz wszystko jest "idealne", nawet robaki boją się TO jeść...

odpowiedz

Ocena: +3 [3]
~pływak [2011-06-04 14:52]

Kaczawa w Legnicy gównem płynie. Wiekszego smrodu niema w całej Polsce, trzeba coś z tym zrobić. Gdyby ktoś chciał obudowę do telewizora to też tam może znależć i nietylko. Totalny syf.

odpowiedz

Ocena: +7 [13]
~John Szpilbaum [2011-06-04 12:07]

Najważniejsze to mycie rąk. Ja nie podaje nigdy rąk zwykłym Polakom bo wiem że to flejtuchy i śmierduny. NIe wierzycie mi ? Polecam przejażdzkę autobusem komunikacji miejskiej. Takiego smrodu nawet w chlewie nie uświadczysz.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Ocena: +5 [5]
~obserwator [2011-06-04 11:41]

...tak się dzieje, od kiedy Unia E. pozwoliła na stosowanie broni chemicznej do ochrony upraw rolnych, dlatego mieszkańcy Unii "schodzą" na krwotoczne zapalenie jelit... Weterynarze mieli z tym do czynienia wcześniej....

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +1 [5]
~stawonóg [2011-06-04 08:46]

Konkretnie i na temat. A czy na pieniądzach też się przenosi, a jeżeli tak, to jak długo może przeżyć na papierze?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~Bzydek [2011-06-04 12:53]

Mówię to ze smutkiem-kto jeszcze chce śmiać się z przestróg węglikopodobnych.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: -1 [3]
~y [2011-06-04 14:40]

zamknij się prymitywna babo-a najlepiej zjedz kebaba niemieckiego razem z Tuskowym

odpowiedz

Ocena: +2 [2]
~a [2011-06-04 14:38]

nie mogę już patrzeć na tę głupią babę

odpowiedz

Ocena: +2 [2]
~y [2011-06-04 14:37]

no właśnie Kopaczowisko poucza o myciu!!moczę warzywa 1/2 godz.od 20 lat więc szurniętej' minister" rady nie są mi potrzebne

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~ON [2011-06-04 14:35]

sranie w grządki taje takie objawy , smacznego niemiaszki, macie swoja ekologię.

odpowiedz

Ocena: +2 [2]
~IwonaMaria [2011-06-04 14:32]

Higiena osobista i tylko ,nie jestem lekarzem ,ale to co w Niemczech to bardziej na cholerę wygląda teraz znów jest zaraza na Ukrainie !

odpowiedz

Ocena: -2 [10]
~soku [2011-06-04 11:34]

Pani minister Kopacz to niezła laska.Ciekawe jaka jest w łóżku?

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Najnowsze

magazyny

dzienniki

Internet

Internet

Internet

Usługi

Wyszukiwanie wiadomości z konkretnego dnia

Poprzedni miesiąc Następny miesiąc Październik 2014
pn wt śr cz pt sb nd
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2